Autoimunitní pankreatitida – diagnostický konsenzus - Dítě, Petr; Novotný, Ivo; Kianička, Bohuslav; Rydlo, Martin; Nechutová, Hana; Martínek, Arnošt; Uvírová, Magdalena; Bojková, Martina; Dvořáčková, Jana (Vnitřní lékařství, 2015)
Autoimunitní forma pankreatitidy patří mezi specifickou formu onemocnění slinivky břišní s významným podílem autoimunitní složky v etiopatogenezi. V současné době existují 2 formy onemocnění, které jsou definované klinicky i histomorfologicky a jsou laboratorně popsány. Přes řadu společných rysů histomorfologických se obě formy zásadně odlišují přítomností tzv. endoteliálních granulárních lézí (GEL) u typu 2, resp. absencí GEL u typu 1. Abundantní přítomnost gamaglobulinu a imunoglobulinu G4 charakterizuje 1. formu nemoci, podobně jako častá přítomnost IgG4 pozitivních extrapankreatických lézí. Subtyp 2 bývá typicky spojen s nálezem idiopatických střevních zánětů, především ulcerózní kolitidy. Oba typy autoimunitní pankreatitidy se vyznačují rychlou odpovědí na terapii steroidy. Vzhledem k různým diagnostickým kritériím autoimunitní formy pankreatitidy byl v roce 2011 zveřejněn diagnostický konsenzus sjednocující stávající kritéria a vycházející z klinických symptomů, biochemických nálezů, nálezů při použití zobrazovacích metod, histomorfologie žlázy a pozitivní odezvy na podání steroidů. Stálým problémem zůstává včasná diferenciální diagnostika mezi fokální formou autoimunitní pankreatitidy a karcinomem hlavy pankreatu. MRI/CT, MRCP a v Japonsku ERCP, s cílenou biopsií žlázy pod EUS kontrolou, jsou doporučeny jako metody volby.
Keywords: vývody pankreatu; pankreatitida; Tomography, X-Ray Computed; Cholangiopancreatography, Endoscopic Retrograde; Humans; konsensus; autoimunitní nemoci; Pancreatic Ducts; Sensitivity and Specificity; Consensus; cholangiopankreatografie endoskopická retrográdní; Pancreatitis; Autoimmune Diseases; směrnice pro lékařskou praxi jako téma; senzitivita a specificita; lidé; Pancreas; Practice Guidelines as Topic; počítačová rentgenová tomografie; pankreas