Možnosti ovlivnění diplopie při paralytickém strabizmu konzervativní léčbou - Pražáková, Lenka; Timkovič, Juraj; Autrata, Rudolf; Rezek, Pavel; Novák, Petr; Bláhová, Ludmila (Česká a slovenská neurologie a neurochirurgie, 2015)
Cíl: Zhodnotit efektivitu ambulantního pleopticko‐ortoptického cvičení doplněného o domácí rehabilitaci za pomoci speciálně upraveného softwaru u pacientů s náhle vzniklou okohybnou poruchou a diplopií. Soubor a metodika: Soubor tvořilo 86 dospělých pacientů (33 rehabilitujících – studijní skupina, 53 nerehabilitujících – kontrolní skupina) s náhle vzniklou okohybnou poruchou a diplopií. Příčinou okohybné poruchy byla cévní mozková příhoda, kraniocerebrální poranění nebo vaskulární onemocnění. U všech pacientů bylo provedeno komplexní oční a ortoptické vyšetření s objektivizací okohybné poruchy a diplopie na Lancasterově a Hessově plátně. Sledovací doba byla u obou skupin v intervalu 3–6 měsíců. Výsledky: Průměrné procentuální zlepšení horizontální úchylky šilhání u pacientů s postižením n. VI na jednom oku bylo 96,8 % (p ≤ 0,01) ve studijní skupině, 28,1 % (p ≤ 0,00001) v kontrolní skupině, s postižením n. III a n. IV na jednom oku 73,7 % (p ≤ 0,0008) ve studijní skupině, 36,3 % (p ≤ 0,05) v kontrolní skupině. Průměrné procentuální zlepšení vertikální úchylky šilhání u pacientů s postižením n. III a n. IV ve studijní skupině bylo 43,5 % (p ≤ 0,002), v kontrolní skupině 19,9 % (p ≤ 0,04). Závěr: Studie prokázala vyšší procentuální zlepšení velikosti úchylky šilhání a deficitu hybnosti u dospělých rehabilitujících pacientů ve srovnání se spontánní částečnou úpravou okohybné poruchy u pacientů bez léčby. Domácí rehabilitace za pomoci speciálně upraveného softwaru se jeví jako vhodný doplněk ke klasické léčbě ve formě pleopticko‐ortoptických cvičení, která mají nezastupitelné místo v rehabilitaci okohybných poruch nejrůznější etiologie.
Keywords: dospělí; diagnostické techniky oftalmologické; Female; Adult; výsledek terapie; ženské pohlaví; Diplopia; software; lidé; Therapy, Computer-Assisted; Treatment Outcome; Orthoptics; Aged, 80 and over; počítačem asistovaná terapie; poruchy hybnosti oka; stupeň závažnosti nemoci; retrospektivní studie; Diagnostic Techniques, Ophthalmological; Male; diplopie; Strabismus; Ocular Motility Disorders; Aged; Software; lidé středního věku; senioři nad 80 let; senioři; mužské pohlaví; Severity of Illness Index; ortoptika; Retrospective Studies; Middle Aged; strabismus; Humans