Dotazník funkcionální komunikace (DFK) – validace originálního českého testu - Košťálová, Milena; Poláková, Barbora; Ulreichová, Markéta; Šmíd, P; Koriťáková, Eva; Kuhn, Matyáš; Klenková, Jiřina; Bednařík, Josef (Česká a slovenská neurologie a neurochirurgie, 2015)
Cíl: Na základě existujících cizojazyčných testů sestavit a validovat vlastní, v českém jazyce dosud chybějící test funkcionální komunikace u pacientů s afázií. Metodika: Byl vytvořen Dotazník funkcionální komunikace (DFK), který hodnotí stav komunikace v reálných situacích pomocí 20 položek v oblastech: I. bazální komunikace, II. sociální komunikace, III. čtení a psaní a IV. čísla a orientace; každá položka je hodnocena šestistupňovou škálou (0–5 bodů). Maximální možná hodnota Indexu funkcionální komunikace (Index FK) dosahuje 100 bodů. DFK byl validován na souborech zdravých dobrovolníků (n = 110, medián věku 63 let), pacientů s afázií (n = 38, medián věku 62 let) a s Alzheimerovou demencí (n = 8, medián věku 81,5 let). Výsledky: Hodnoty Indexu FK korelovaly významně s věkem (Spearman r = –0,354; p = 0,000148), proto byly stanoveny normativní hodnoty Indexu FK pro věk: 50–59 let: > 90; 60–69 let: > 85; 70 a více let: > 76. Pomocí ROC analýzy byla potvrzena vysoká diagnostická validita DFK v diskriminaci mezi normálními jedinci a pacienty s afázií (senzitivita při cut‑off hodnotě Indexu FK 86,5 je 89,5 % a specificita je 93,6 %; AUC = 0,974; p < 0,001). Hodnoty Indexu FK u pacientů s afázií významně korelovaly se stupněm jazykového deficitu vyjádřeného testem MASTcz a nezjistili jsme rozdíl oproti hodnotám Indexu FK u pacientů s poruchami komunikace u Alzheimerovy demence. Potvrdili jsme test‑retest reliabilitu opakovaným vyšetřením 10 pacientů s afázií. Byl vytvořen terapeutický materiál, který navazuje na položky DFK. Závěr: DFK je nový validovaný test v českém jazyce, který doplňuje paletu diagnostických nástrojů pro pacienty s afázií. Výzkum naznačil jeho výborné psychometrické vlastnosti, jež je třeba ověřit na větších souborech.
Keywords: Dementia; Independent Living; Statistics as Topic; průzkumy a dotazníky; Female; statistika jako téma; Age Factors; ženské pohlaví; Surveys and Questionnaires; demence; Reproducibility of Results; komunikace; kvalita života; věkové faktory; lidé; samostatný způsob života; Communication; Aged, 80 and over; Middle Aged; reprodukovatelnost výsledků; afázie; Male; řečová terapie; Aged; Speech Therapy; lidé středního věku; senioři nad 80 let; Social Behavior; senioři; mužské pohlaví; Aphasia; sociální chování; Quality of Life; Humans