Nejnovější možnosti systémové léčby u pacientů s metastazujícím karcinomem prostaty - Heck, Matthias M; Kübler, H; Gschwend, E. J; Retz, M (Urologické listy, 2015)
U pacientů s metastazujícím karcinomem prostaty v pokročilém stadiu je indikována systémová terapie. Po diagnostikování onemocnění je zahájena androgenní deprivační léčba s cílem snížit hodnotu androgenů na kastrační hladinu. Tuto léčbu lze kombinovat s chemoterapií na bázi docetaxelu, zejména u pacientů s tumory o větším objemu. Pokud dojde k progresi karcinomu i navzdory dostatečné kastrační hladině androgenů, hovoříme o karcinomu prostaty rezistentním na kastrační léčbu. V současné době, kdy se objevují stále nové přípravky pro léčbu karcinomu prostaty rezistentního na kastraci (abirateron, enzalutamid, kabazitaxel, chlorid radnatý 223), je nezbytné zohlednit registrační kritéria a profil nežádoucích účinků. Tento článek poskytuje přehled současných možností pro systémovou léčbu metastazujícího karcinomu prostaty, který dosud nebyl léčen hormonálně, a karcinomu prostaty rezistentního na kastraci.
Keywords: Docetaxel; radium; klinické zkoušky, fáze III jako téma; abirateron; nádory prostaty; Prostatic Neoplasms; metastázy nádorů; fenylthiohydantoin; Radium; enzalutamid; Phenylthiohydantoin; Antineoplastic Agents; lidé; kabazitaxel; Antineoplastic Combined Chemotherapy Protocols; Antineoplastic Agents, Hormonal; hormonální protinádorové látky; androsteny; modulátory tubulinu; Androstenes; taxoidy; protokoly protinádorové kombinované chemoterapie; randomizované kontrolované studie jako téma; chlorid radnatý-223; Humans; klinické zkoušky, fáze II jako téma; metastazující karcinom prostaty rezistentní na kastrační léčbu; Tubulin Modulators; Taxoids; Radioisotopes; Randomized Controlled Trials as Topic; Alpharadin; Clinical Trials, Phase III as Topic; radionuklidy; Drug Therapy, Combination; protinádorové látky; kombinovaná farmakoterapie; Neoplasm Metastasis; kombinace chemoterapie a hormonální léčby; Abiraterone Acetate; Clinical Trials, Phase II as Topic; docetaxel