Peroperační detekce sentinelové uzliny při resekci pro karcinom kolon – předběžné výsledky - Cagaš, Jan; Čapov, Ivan; Vlček, Petr; Korbička, Jiří; Veverková, Lenka; Hermanová, Markéta; Tichý, Michal (Rozhledy v chirurgii, 2015)
Úvod: Cílem práce je porovnat výsledky peroperační detekce sentinelové uzliny při operacích pro karcinom kolon a zjistit počet uzlin na resekátu ve srovnání se standardní resekcí. Metody: Do souboru byli zařazeni pacienti k elektivní resekci pro karcinom kolon. Resekát a sentinelová uzlina odeslány k histopatologickému zpracování. Srovnání s kontrolním souborem elektivních resekcí z roku 2011. Výsledky: Kontrolní soubor čítal 56 pacientů operovaných elektivně pro karcinom od céka po rektosigmoideum (dle MKN C18-C19). Průměrný počet uzlin na resekátu byl 12,73 (4−27). Do studované skupiny bylo do počátku listopadu 2014 zařazeno celkem 102 pacientů, celkem 29 pacientů bylo vyřazeno pro nedodržení nebo odchylku od grantového protokolu (neoznačení, neodebrání uzliny, pooperační jiná definitivní diagnóza než karcinom, přítomnost jaterních metastáz). Ze zbylých 73 pacientů (46 mužů a 27 žen) bylo po histopatologickém zpracování celkem 24 (17 mužů a 7 žen) pacientů označeno jako pN+, z nich 2 označeni jako pN1c. U zbývajících 22 pacientů byla sentinelová uzlina pozitivní v 8 případech, což odpovídá senzitivitě 36,36 %. Průměrný počet uzlin na resekátu po barvení Patentblau byl 15,97 (3−30). Závěr: Metoda detekce sentinelové uzliny peroparačně je snadná a snadno proveditelná. Hlavním přínosem se pro nízkou senzitivitu jeví zvýšení počtu nalezených uzlin na resekátu. Klíčová slova: sentinelová uzlina − karcinom kolon − peroperační detekce
Keywords: Carcinoma; Coloring Agents; Sensitivity and Specificity; senzitivita a specificita; Humans; nádory tračníku; Colonic Neoplasms; Female; lidé; Lymphatic Metastasis; Lymph Node Excision; rosanilinová barviva; lymfatické metastázy; Rosaniline Dyes; Intraoperative Period; biopsie sentinelové lymfatické uzliny; karcinom; Lymph Nodes; staging nádorů; lymfatické uzliny; ženské pohlaví; Male; Sentinel Lymph Node Biopsy; barvicí látky; lymfadenektomie; peroperační doba; Neoplasm Staging; mužské pohlaví; Patentblau