Vyšetření nazálního oxidu dusnatého u dětí s adenoidními vegetacemi - Rybnikár, Tomáš; Šenkeřík, Marian; Chládek, Jaroslav; Chládková, Jiřina (Alergie (Praha, Print), 2015)
U nemocných s primární ciliární dyskinezí (PCD) je koncentrace nazálního oxidu dusnatého (nNO) velmi nízká a využívá se jako screeningový diagnostický test. Specificitu testu negativně ovlivňuje přítomnost jiných onemocnění a dalších faktorů, které snižují koncentraci nNO. Cílem prospektivní studie bylo posoudit, zda a do jaké míry ovlivňují adenoidní vegetace (AV) koncentraci nNO a jaký je vliv adenoidektomie (AT) na výsledek vyšetření. Soubor tvoří 38 zdravých a 105 nemocných dětí a dospívajících ve věkovém rozmezí 5–18 let. Účastníci studie podstou pili epifaryngoskopické vyšetření s posouzením nálezu v nosohltanu, měření nNO, koncentrace NO ve vzduchu vydechovaném ústy (FENO) na chemiluminiscenčním analyzátoru NO a alergologické vyšetření včetně kožních prick testů. V indikovaných případech byla provedena AT. Výsledky studie ukázaly, že u dětí a mladistvých s AV jsou oproti zdravým vrstevníkům koncentrace nNO snížené, a to v závislosti na velikosti adenoidních vegetací (mediány nNO: kontroly 1050, AV stupeň I 814, stupeň II 728 a stupeň III 539 ppb; p < 0,001). Koncentrace FENO byla ve všech skupinách pacientů bez ohledu na velikost adenoidních vegetací srovnatelná. Po AT došlo u nemocných se stupněm AV IIIke statisticky významnému zvýšení nNO s mediánem rozdílu 335 ppb (p < 0,05). Prakticky důležité je zjištění, že u 10 (9,5 %) nemocných s AV bylo před AT snížení nNO natolik výrazné, že tok nNO byl nižší než hraniční hodnota 73 nl/min. screeningového testu pro PCD. Žádný z 10 nemocných ale neměl symptomy ukazující na PCD. Navíc 7 nemocných z 10 s původně podprahovými hodnotami podstoupilo vyšetření po AT a u všech došlo ke zvýšení toku nNO nad prahovou hodnotu. Studie ukázala, že AV ovlivňují v závislosti na svém stupni výsledek vyšetření nNO a snižují jeho specificitu jako screeningového testu na PCD. Test by se měl provádět až po vyloučení významné nosní obstrukce způsobené AV.
Keywords: Nitric Oxide; Evaluation Studies as Topic; Male; hodnotící studie jako téma; adenektomie; Adolescent; Nasopharynx; Child; statistika jako téma; adenoidy; dítě; oxid dusnatý; mužské pohlaví; Adenoids; nazální oxyd dusnatý; nazofarynx; alergie; mladiství; primární ciliární dyskineze; lidé; ženské pohlaví; Humans; adenoidní vegetace; Female; Hypersensitivity; Statistics as Topic; Adenoidectomy