Plísňová onemocnění nehtů - Langerová, Eliška; Korandová, Helena (Dermatologie pro praxi, 2015)
Onychomykóza je plísňové onemocnění nehtů způsobené dermatofyty, kvasinkami a oportunními hyfomycetami. Častěji bývají postiženy nehty prstů dolních končetin, více u mužů a incidence stoupá s věkem. Na podlkladě postižení nehtové ploténky rozlišujeme 5 typů postižení: distální laterální subungvální onychomykóza (DLSO), superficiální bílá onychomykóza (leukonychia trichophytica; WSO – white superficial onychomycosis), proximální subungvální onychomykóza (PSO), endonyx a totální dystrofická onychomykóza. V diagnostice má nezastupitelnou roli mikroskopické, kultivační a popřípadě i histologické vyšetření. Onychomykóza je progresivní a recidivující onemocnění. Terapie onychomykóz závisí na klinickém typu, počtu postižených nehtů, rozsahu postižení a celkovém stavu a věku pacienta. V následující kazuistice je popsán případ kojence s onychomykózou úspěšně léčeného lokálními antimykotiky.
Keywords: Itraconazole; Infant; dospělí; flukonazol; Humans; Administration, Topical; pyridony; onychomykóza; Clinical Laboratory Techniques; Administration, Oral; keratolytika; Naphthalenes; klinické laboratorní techniky; Onychomycosis; itrakonazol; Trichophyton; mužské pohlaví; Antifungal Agents; močovina; Keratolytic Agents; aplikace lokální; Adult; Pyridones; antifungální látky; ciclopirox olamin; aplikace orální; terbinafin; mykologie; Terbinafine; ženské pohlaví; Female; lidé; Fluconazole; Urea; naftaleny; Male; kojenec; Mycology