Odhady rizika smrti a následků otrav pro pacienty vzešlé z české metanolové aféry v roce 2012 - Běláček, Jaromír; Zakharov, Sergey; Komarc, Martin; Pelclová, Daniela (Medsoft ..., 2015)
Po vypuknutí aféry metanolových otrav v České republice v roce 2012 bylo na Klinice pracovního lékařství 1. LF UK a VFN v Praze shromážděno několik klinických datových souborů, které jsou následně podrobovány formálním statistickým analýzám. Cílem tohoto příspěvku je poskytnout základní informace o metodice statistického zpracování dvou datových souborů, které byly vnitřně diferencovatelné zejména typem aplikované hemodialýzy (intermitentní hemodialýza /IHD/ vs. kontinuální veno-venózní hemodialýza-hemodiafiltrace /CVVHD/), závažností metabolické acidózy (např. podle hladin pH, HCO3 v krvi pacientů a jiných markerů), množstvím etanolu v krvi intoxikovaných pacientů a řadou zjevných či skrytě indikovaných (subklinických) následků akutních otrav. Hlavním výsledkem formálních statistických analýz je simultánní vs multivariátní posouzení vlivu sledovaných markerů na poločas eliminace methanolu a kyseliny mravenčí z krve pacientů ve skupinách s odlišným typem hemodialýzy a odhady pravděpodobností rizika smrti a následků otrav prostřednictvím modelů ordinální multinomické regrese fitovaných na základě logaritmů věrohodnostního („log likelihood“) poměru LR R2. Použitá metodika přímočaře zobecňuje dosud standardně užívané metodiky lineárních regresních analýz pro normálně a binomicky rozdělené závisle proměnné a poukazuje zejména na možnosti dobře interpretovatelných výsledků (včetně grafických prezentací statisticky nejvýznamnějších formálních závislostí). Řešení úlohy bylo podpořeno z prostředků projektu PRVOUK P25/1LF/2/UK Praha.
Keywords: formiáty; methanol; statistika jako téma; hodnocení rizik; Formates; lidé; Risk Assessment; biologické modely; Statistics as Topic; Humans; Methanol; Models, Biological