Operační technika reverzní náhrady ramenního kloubu - Frič, Vladimír; Lena, Tomáš; Luňáček, Libor (Ortopedie, 2015)
Úspěch kloubních náhrad závisí na více faktorech, mezi něž patří výběr pacienta, design endoprotézy, způsob fixace ke kostnímu lůžku, kvalita kosti a měkkých tkání, pečlivá operační technika, pooperační péče. Reverzní náhrada ramena se jeví jako vhodné operační řešení akutních i chronických postižení ramenního kloubu ve správně indikovaných případech. Její implantace je považována většinou chirurgů za obtížnější výkon než náhrady jiných kloubů. V práci autoři shrnují vlastní operační techniku ve dvou hlavních indikačních skupinách. Přehledně jsou popsány rozdíly v operační technice, včetně výhod a nevýhod v jednotlivých skupinách, a zdůrazněny důležité momenty operace. V každé skupině je popsáno polohování pacienta na operačním stole, vlastní technika, ale i pooperační péče. Závěrem jsou shrnuty v bodech zásady správné implantace reverzní náhrady ramena, zásadní kroky operace a čeho se vyvarovat, specifika implantace z traumatologické indikace.
Keywords: Shoulder Injuries; fraktury proximálního humeru; Scapula; reverzní náhrada; Humerus; Perioperative Care; Arthroplasty, Replacement; zásady implantace; artroplastiky kloubů; ramenní kloub; lidé; postura těla; poranění ramene; rotátorová manžeta; lopatka; hlavice humeru; Shoulder Fractures; humerus; Rotator Cuff; plánovaná operace; perioperační péče; traumatologická indikace; Posture; Shoulder Joint; Humeral Head; Joint Prosthesis; protézy kloubů; Humans