Orofaryngeální kandidóza - Hašek, Jan (Praktické lékárenství, 2015)
Orofaryngeální kandidóza je typická oportunní infekce sliznice dutiny ústní a hltanu nejčastěji způsobená kvasinkou Candida albicans. Onemocnění se manifestuje u zdravých dospělých jen zřídka a daleko častější je u kojenců a malých dětí, seniorů, především pak u pacientů s oslabeným imunitním systémem. Článek představuje základní typy tohoto onemocnění a uvádí přehled používaných léčiv. Na základě zahraničních doporučení je věnován prostor léčebné strategii u dětí a dospělých bez závažné poruchy imunitního systému.
Keywords: dospělí; Candida albicans; Antifungal Agents; Infant; dítě; Adult; Nystatin; triazoly; lidé; nemoci faryngu; oportunní infekce; Pharmaceutical Preparations; léčivé přípravky; příprava léků; Imidazoles; orální kandidóza; Triazoles; Opportunistic Infections; směrnice pro lékařskou praxi jako téma; nystatin; Administration, Topical; aplikace lokální; kojenec; Aged; aplikace orální; Practice Guidelines as Topic; Child; Drug Compounding; senioři; Administration, Oral; Candidiasis, Oral; antifungální látky; Pharyngeal Diseases; imidazoly; Humans