Možnosti genetického testování sportovní výkonnosti u dospělých sportovců - Hyjánek, Jiří; Pastucha, Dalibor; Vodička, Radek (Medicína pro praxi, 2015)
Fyzická kondice každého jedince je primárně limitována jeho genotypem. V současné době je popsáno více než 150 genů (většinou se jedná o autozomální geny, ale i geny na Y chromozomech a geny mitochondriální DNA), které zásadně ovlivňují fyzickou zdatnost, svalovou výkonnost a vytrvalost organizmu. V budoucnosti bude určitě hrát personální genomika sportu důležitou roli při rozhodování o správné sportovní aktivitě, metodice tréninku, výživě a používání léků. Některé geny ovlivňující zejména výkonnost jsme schopni již rutinně vyšetřovat v naší republice.
Keywords: sporty; Muscle Strength; Heredity; genový doping; Actinin; Muscle, Skeletal; lidé; Doping in Sports; genetický doping; proteinkinasy aktivované AMP; Polymorphism, Genetic; tělesná výkonnost; polymorfismus genetický; doping ve sportu; angiotensin konvertující enzym; Peptidyl-Dipeptidase A; kosterní svalová vlákna; svalová aktivita; AMP-Activated Protein Kinases; genotyp; dědičnost; Genotype; cvičení; Physical Fitness; Sports; Humans; kosterní svaly; svalový výkon; svalová síla; Exercise; aktinin; Muscle Fibers, Skeletal