Exprese proteinů Bad a Bid v různých typech lidského endometria - Driák, Daniel; Sehnal, Borek; Müllerová, Monika; Bolehovská, Petra; Novotný, J; Švandová, Ivana (Gynekolog, 2015)
Východiska: Nejčastější pánevní gynekologickou malignitou je endometriální karcinom, kterému obvykle předchází hyperplazie děložní sliznice. Hypoteticky estrogeny inhibují především apoptotické proteiny, zatímco progestiny inhibují silněji anti-apoptotické proteiny než apoptotické. Pod vlivem neoponovaných estrogenů převáží anti-apoptotické faktory, je stimulována endometriální proliferace, která je spojena s vyšším rizikem mutací a atypických změn vyúsťujících v rozvoj endometriálního karcinomu. Apoptóza jeden z nejdůležitějších a nezbytných mechanismů udržujících tkáňovou homeostázu. Apoptóza v endometriu kromě jiného zahrnuje tři skupiny proteinů rodiny Bcl-2: anti-apoptotické proteiny (např. Bcl-2, Bcl-xl), pro-apoptotické proteiny se třemi (např. Bax, Bak) nebo jednou Bcl-2 homologní (BH) doménou (např. Bad, Bid). Tzv. “BH3-only” proteiny, Bad a Bid spouštějí apoptotickou kaskádu oligomerizací proteinů Bak a Bax, které permeabilizují zevní mitochondriální membránu. Na rozdíl od Bidu, který je přímým spouštěčem apoptózy, Bad spouští apoptózu nepřímo. Bad vazbou na anti-apoptotické proteiny rodiny Bcl-2 snižuje práh, při kterém je apoptóza indukována. Jejich vzájemné protichůdné působení nebo synergismus v lidském endometriu však zatím nebyly popsány. Soubor a metoda: U 75 pacientek byly stanoveny hodnoty Bid a Bad pomocí SDS-PAGE a Western blotu se specifickými protilátkami s cílem analyzovat množství Bid a Bad v normálním (NE), hyperplastickém (HE) a kancerózním endometriu (CE). Výsledky: Hladina proteinu Bid v kancerózním endometriu dosahovala pouze 47 % hladiny pozorované v NE a 50 % hodnot v HE. Naopak hladina Bad proteinu v hyperplastickém endometriu dosahovala pouze 40 % hladiny detekované v NE, resp. 36 % hodnot v CE. Závěr: Trendy exprese proteinů Bid a Bad jsou zjevně opačné v HE a CE. Předpokládáme, že buňky hyperplastického endometria si uchovávají dostatečný apoptotický program. Naopak kancerózní buňky vykazují sníženou hladinu přímého apoptotického spouštěče Bid a porušenou apoptózu a endometrium postižené adenokarcinomem jeví snahu zachránit defektní apoptotický program alespoň nepřímo, snížením apoptotického prahu cestou vyšších hladin Bad, který vyvazuje anti-apoptotický protein Bcl-2.
Keywords: dospělí; Blotting, Western; bcl-Associated Death Protein; membránové proteiny; hyperplazie endometria; Endometrial Neoplasms; Humans; Membrane Proteins; lidé středního věku; Specimen Handling; odběr biologického vzorku; Middle Aged; protein Bid; BH3 Interacting Domain Death Agonist Protein; Time Factors; apoptóza; nádory endometria; Endometrium; Adult; Endometrial Hyperplasia; časové faktory; protein Bad; ženské pohlaví; western blotting; lidé; endometrium; Aged; senioři; Apoptosis; Female