Nekrotická komplikace meningokokové sepse u ročního dítěte - Kocmichová, Blanka (Vakcinologie, 2015)
Léčba rozsáhlých nekróz horních a dolních končetin u roční pacientky s meningokokovou sepsí a multiorgánovým selháním, které se rozvinuly během 24 hodin z plného zdraví přes zahájení intenzivní terapie bezprostředně po propuknutí příznaků, vyžádaly si dlouhodobou umělou plicní ventilaci, terapii širokospektrými antibiotiky a intenzivní léčbu rozsáhlých nekrotických ložisek na horních a dolních končetinách. Po stabilizaci celkového stavu bylo možno od 10. dne od počátku onemocnění začít s intenzivní záchovnou terapií všech končetin, jejíž výsledkem bylo spontánní zhojení pravostranných končetin, levou horní a dolní končetinu po spontánní mumifikaci a demarkaci nekrotické tkáně s chirurgickou úpravou bylo možno zachovat se ztrátou posledních článků III. – V. prstu levé ruky a ztrátou II. – IV. prstu levé nohy, pacientka si zachovala plně schopnost chůze pouze v ortopedicky upravené obuvi. Meningokoková sepse je zákeřné onemocnění s vysokou mortalitou a morbiditou. Závažnou komplikací bývají rozsáhlé nekrózy, vedoucí často až k amputaci postižených končetin. Užití enzymatické nekrektomie (alginogely) minimalizovalo ztráty akrálních částí končetin u pacientky s primárně velmi špatnou prognózou. Nejdůležitější prevencí ohrožených skupin obyvatelstva je očkování.
Keywords: Recovery of Function; Neisseria meningitidis séroskupiny B; multiorgánové selhání; Debridement; obnova funkce; Disseminated Intravascular Coagulation; Critical Care; Disarticulation; Toes; Infant; Child; diseminovaná intravaskulární koagulace; Neisseriaceae Infections; Neisseria meningitidis, Serogroup B; prsty nohy; dítě; debridement; nekróza; Fingers; Multiple Organ Failure; Meningococcal Infections; Necrosis; disartikulace; lidé; prsty ruky; infekce bakteriemi čeledi Neisseriaceae; Humans; péče o pacienty v kritickém stavu; kojenec; meningokokové infekce