Giant placental chorioangioma with favorable outcome: a case report and literature review of literature - Caldas, T. M. R; Peixoto, A. B; Paschoini, M. C; Adad, S. J; Souza, L. R. M; Araujo, Júnior E (Česká gynekologie, 2015)
Cíl: Popis případu prenatální diagnostiky velkého placentárního chorioangiomu s příznivými výstupy. Design: Kazuistika. Pracoviště: Gynekologické a porodnické oddělení, Federální univerzita Triangulo Mineiro (UFTM), Uberaba-MG, Brazílie. Kazuistika: Placentární chorioangiom je nejčastější benigní nádor, ale chorioangiom velkých rozměrů se vyskytuje zřídka, incidence se pohybuje mezi 1:16,000 až 1:50,000 těhotenství. Zaznamenali jsme případ 18leté pacientky, poprvé těhotné, která podstoupila rutinní ultrazvukové vyšetření, při kterém byl zjištěn polyhydramnion spojený s placentární vaskulární lézí připomínající chorioangiom, což bylo zjištěno a potvrzeno i magnetickou rezonancí. Klíčová slova: chorioangiom, placentární, těhotenství, ultrazvuk, magnetická rezonance
Keywords: Hemangioma; porod v termínu; polyhydramnion; Pregnancy Complications, Neoplastic; Watchful Waiting; hemangiom; magnetická rezonanční tomografie; Adolescent; narození živého dítěte; Ultrasonography, Doppler, Color; Term Birth; Pregnancy; těhotenství; nemoci placenty; Ultrasonography, Prenatal; Pregnancy Trimester, Second; ultrasonografie prenatální; Cesarean Section; Live Birth; mladiství; nádorové komplikace v těhotenství; Placenta Diseases; lidé; ženské pohlaví; Humans; Polyhydramnios; Magnetic Resonance Imaging; Female; druhý trimestr těhotenství; pozorné vyčkávání; císařský řez; ultrasonografie dopplerovská barevná