Srovnání ekonomiky běhu na základě příjmu kyslíku u vytrvalostních běžců na asfaltu, škváře a tartanu - Chovancová, Jaroslava; Bernaciková, Martina; Novotný, Jan; Kalina, Tomáš; Kalichová, Miriam (Studia Sportiva, 2014)
Cílem této studie bylo porovnat ekonomiku běhu (pomocí příjmu kyslíku) u vytrvalostních běž- ců na třech různých površích (asfalt, škvára a tartan). Na studii se podílelo třicet českých vytrvalců (věk: 25,1±4,3 let, výška: 183,2±7,4 cm, hmotnost: 72,4±6,0 kg, BMI: 22,5±1,4 a VO2 max: 65,8±5,2 ml∙min∙kg-1). Příjem kyslíku jsme měřili bezdrátovým analyzátorem vzduchu Oxygen Mobile (Viasys) na každém povrchu u následujících rychlostí: 10, 12, 14 a 16 km∙h-1. Rozdíly příjmu kyslíku byly hodnoceny za použití parametrické analýzy rozptylu (ANOVA) opakovaných měřeních a následné- ho post- hoc Tukeyho HSD testu. Našli jsme signifikantní rozdíly mezi asfaltem a škvárou u 12, 14 a16 km∙h-1. A dále mezi tartanem a škvárou při rychlosti 12 km∙h-1. Na tartanu byly zaznamenány hodnoty příjmu kyslíku při rychlosti 10 km∙h-1: 35,2±2,8 ml∙min∙kg-1; 12 km∙h-1: 41,0±3,4 ml∙min∙kg-1; 14 km∙h1 : 47,8±4,2 ml∙min∙kg-1a 16 km∙h-1: 54,2±4,9 ml∙min∙kg-1; na škváře při rychlosti 10 km∙h-1: 36,2±3,6 ml∙min∙kg-1; 12 km∙h-1: 42,5±3,9 ml∙min∙kg-1; 14 km∙h-1: 49,5±5,4 ml∙min∙kg-1a 16 km∙h-1: 56,1±6,8 ml∙min∙kg-1a na asfaltu při rychlosti 10 km∙h-1: 35,0±3,7 ml∙min∙kg-1; 12 km∙h-1: 39,8±4,0 ml∙min∙kg-1; 14 km∙h-1: 46,3±5,1 ml∙min∙kg-1a 16 km∙h-1:53,5±4,8 ml∙min∙kg-1. Nejnižší hodnoty příjmu kyslíku byly zaznamenány na asfaltu. Asfalt je pravděpodobně nejvýhodnější povrch z pohledu příjmu kyslíku, resp. energetické náročnosti pro běžce.
Keywords: energetický metabolismus; Running; spotřeba kyslíku; biomechanika; běh; Male; Oxygen Consumption; Biomechanical Phenomena; Adult; lidé; dospělí; mužské pohlaví; Energy Metabolism; Athletic Performance; sportovní výkon; Humans