The influence of hypo kinesis and frequency strain of a car ride on mechanical functions of axial system changes - Van der Kamp, Kateřina; Billich, Richard; Jelen, Karel; Zeman, Josef (Acta Universitatis Carolinae. Kinanthropologica, 2014)
V našem experimentu jsme použili metodu TVS k detekci mechanických změn axiálního systému. Tyto mechanické změny mohou být podkladem pro pocit diskomfortu během monotónního zatížení během jízdy v automobilu. Metoda TVS je založena na aplikaci harmonického buzení plynule se měnícího od 5 Hz do 160 Hz na obratle C7 a L5. Toto vlnění se přenáší podél axiálního systému a akcelerometrickými snímači je snímáno zrychlení všech trnových výběžků obratlů, kterými se vlnění šíří mezi C7 až S1. Na základě naměřených dat lze vyhodnotit změnu mechanických vlastností páteře před a po hypokinéze a frekvenčním zatížení při jízdě v automobilu. Náš výzkum prokázal, že metoda TVS je vhodná pro detekci změn mechanických vlastností axiálního systému. Dále bylo prokázáno, že změny způsobené monotónním a frekvenčním zatížením ovlivňují způsob přenosu vlnění axiálním systémem subjektů. Z našich naměřených dat vyplývá, že můžeme subjekty srovnávat spíše intraindividuálně než interindividuálně. Zjistili jsme, že zdravá a flexibilní páteř osciluje jako elastická tyč a je schopna absorbovat více mechanické energie a spojení na páteři jsou více flexibilní. Rezonanční frekvence zdravé a flexibilní páteře se při našich měřeních objevuje mezi 40 a 60 Hz nebo výše. Ve většině případů nacházíme po jízdě v automobilu vyšší tlumení a nižší přenos vibrací. U některých subjektů se objevuje odlišná reakce na zatížení v hrudní a bederní páteři.
Keywords: Vibration; Spine; Weight-Bearing; Automobile Driving; zatížení muskuloskeletálního systému; hypokineze; biomechanika; lidé; Humans; Biomechanical Phenomena; řízení motorových vozidel; Hypokinesia; vibrace; páteř