AZOOR: Akútna zonálna okultná vonkajšia retinopatia – kazuistika typu 3 ochorenia so superrýchlym návratom zraku - Alexík, Mikuláš; Miková, H (Česká a slovenská oftalmologie, 2015)
Akútna zonálna okultná vonkajšia retinopatia (AZOOR) je neinfekčné ochorenie spôsobujúce dysfunkciu mapovitých oblasti vonkajších vrstiev sietnice väčšinou v blízkosti okolia zrakového nervu. Je spojená s prechodným chýbaním fotoreceptorov, poklesom zrakovej ostrosti a neskorými pigmentovými zmenami fundu. V českej a slovenskej odbornej literatúre sa zatiaľ samostatný článok s kazuistikou tohto ochorenia nevyskytol. Prezentujeme prípad pacientky s unilaterálnym postihnutím, rýchlou spontánnou úpravou zraku a znovuobjavením sa fotoreceptorov na OCT. Kľúčové slová: AZOOR, fotoreceptory, OCT, SLO
Keywords: nemoci retiny; Humans; diferenciální diagnóza; Retinal Diseases; Female; dospělí; optická koherentní tomografie; výsledek terapie; Diagnosis, Differential; lidé; Visual Field Tests; vnitřní segment fotoreceptoru sítnice; Adult; zrakové evokované potenciály; ženské pohlaví; methylprednisolon; testy zrakového pole; Retinal Photoreceptor Cell Inner Segment; Treatment Outcome; Methylprednisolone; Tomography, Optical Coherence; Visual Acuity; Evoked Potentials, Visual; zraková ostrost