Konfrontácia poznatkov o koncentrácii alkoholu v krvi a vo vydychovanom vzduchu - Bauer, Miroslav; Bauerová, Jiřina; Šikuta, Ján; Šidlo, Jozef (Česko-slovenská patologie a Soudní lékařství, 2015)
Autori príspevku analyzujú príčiny numerických rozdielov výsledkov analýz pri dokazovaní alkoholu v krvi a vo vydychovanom vzduchu. Potvrdzujú presnosť analýz metódou plynovej chromatografie ako aj analyzátormi vydychovaného vzduchu. Navrhujú spôsob eliminácie ľudského faktora, najčastejšie zodpovedného za nepresnosti, na prípustnú mieru (bezpečnostný faktor) a potrebu analýzy dvomi od seba nezávislými metódami respektíve potrebu analýzy dvoch biologických materiálov.
Keywords: Ethanol; Alcohol Drinking; experimentálna alkohológia – plynová chromatografia – analýza vydychovaného vzduchu – kontrola kvality – ľudský faktor – dychový analyzátor; Breath Tests; soudní toxikologie; dechové testy; lidé; Chromatography, Gas; Sensitivity and Specificity; Forensic Toxicology; experimental alcohology – gas chromatography – analysis of exhaled air – quality control – human factor – breath analyser; ethanol; chromatografie plynová; senzitivita a specificita; pití alkoholu; Humans