Sérologické otazníky kongenitální toxoplazmózy – kazuistika - Prášil, Petr; Čermáková, Zuzana; Boštík, Pavel; Šmahel, Petr; Plíšek, Stanislav (Klinická mikrobiologie a infekční lékařství, 2012)
U ženy, která porodila v termínu zdravého novorozence, se dva týdny po porodu rozvinul uzlinový syndrom, který sérologicky odpovídal akutní toxoplazmóze. Novorozenec měl pozitivní IgM, IgA a IgG protilátky na toxoplazmózu s nízkou aviditou IgG a vstupně, ani po celou dobu sledování nevykazoval orgánové ani klinické postižení. V čase klesaly akutní protilátky a KFR, IgG protilátky i avidita IgG stoupaly. V šestém měsíci života došlo k prudkému vzestupu KFR, IgE a IgA protilátek, což autoři dávají do souvislosti s vyzrávánim imunitního systému při asymptomatické infekci novorozence patogenním prvokem Toxoplasma gondii. Po této epizodě dochází k dalšímu poklesu těchto protilátek. Negativních hodnot akutních protilátek bylo dosaženo v 21. měsíci života. Hodnocení sérologií novorozenců infikovaných prvokem Toxoplasma gondii není jednoduché a patří vždy do rukou odborníka. Rizikové děti je třeba dlouhodobě sledovat pro možnost rozvoje toxoplazmové chorioretinitidy.
Keywords: Humans; Infant; Toxoplasmosis; Antibodies, Fungal; Female; novorozenec; toxoplazmóza; kojenec; těhotenství; Pregnancy; protilátky fungální; Toxoplasmosis, Congenital; Infant, Newborn; kongenitální toxoplazmóza; lidé; ženské pohlaví