Intenzivní chemoterapie v léčbě dětské akutní lymfoblastické leukémie: výsledky randomizované interkontinentální studie ALL IC-BFM 2002 - Starý, Jan; Zimmermann, Martin; Campbell, Myriam; Castillo, Luis; Dibar, Eduardo; Donska, Svetlana; Gonzalez, Alejandro; Izraeli, Shai; Janic, Dragana; Jazbec, Janez; Konja, Josip; Kaiserová, Emília; et al. (Journal of Clinical Oncology (České vyd.), 2014)
Cíl V letech 2002–2007 vedla mezinárodní společnost pro dětskou leukémii International Berlin-Frankfurt- Münster Study Group (I-BFM) v 15 zemích tří kontinentů prospektivní randomizovanou studii (ALL IC-BFM 2002) léčby dětské akutní lymfoblastické leukémie (ALL). Cílem této studie bylo zjistit vliv různé pozdní intenzifi kace (DI) na prognózu ve všech rizikových skupinách. Pacienti a metody Do této studie bylo zařazeno 5 060 pacientů rozdělených do tří rizikových skupin dle věku, počtu leukocytů, časné odpovědi na léčbu a nepříznivých genetických aberací. DI byla randomizována takto: ve skupině standardního rizika (SR): dva 4týdenní bloky (protokol III) vs. jeden 7týdenní protokol II; u středního rizika (IR): protokol III × 3 vs. protokol II × 1; u vysokého rizika (HR): protokol III × 3 vs. buď protokol II × 2 (varianta Associazone Italiana Ematologica Oncologica Pediatrica, AIEOP), nebo 3 HR bloky následované jedním protokolem II (varianta Berlin-Frankfurt-Münster, BFM). Výsledky Za 5 let od propuknutí choroby byla pravděpodobnost přežití do selhání (EFS) a celkového přežití 74 % (± 1 %) a 82 % (± 1 %) u všech 5 060 zařazených pacientů, 81 % a 90 % u skupiny SR (n = 1 564), 75 % a 83 % u skupiny IR (n = 2 650) a 55 % a 62 % u skupiny HR (n = 846). Silnější a/nebo prodloužená pozdní intenzifikace výsledky léčby nezlepšila. Závěr Studie ALL IC-BFM 2002 je dobrým příkladem mezinárodní spolupráce v dětské onkologii. Byla vytvořena kvalitní základna zemí schopných provádět randomizované studie ALL. Přestože alternativní DI nezlepšila samotnou prognózu ve srovnání s tradiční léčbou a celkové výsledky jsou horší ve srovnání s výsledky vedoucích světových leukemických skupin, národní výsledky se ve většině zemí zlepšily.
Keywords: prednison; Radiotherapy Dosage; Risk Assessment; Induction Chemotherapy; Infant; kojenec; Humans; transplantace hematopoetických kmenových buněk; randomizované kontrolované studie jako téma; Child, Preschool; Dose-Response Relationship, Drug; Neoplasm, Residual; Hematopoietic Stem Cell Transplantation; lidé; indukční chemoterapie; akutní lymfatická leukemie; reziduální nádor; Treatment Outcome; vztah mezi dávkou a účinkem léčiva; Child; Prednisone; hodnocení rizik; Precursor Cell Lymphoblastic Leukemia-Lymphoma; Age of Onset; Randomized Controlled Trials as Topic; předškolní dítě; celková dávka radioterapie; dítě; věk při počátku nemoci; výsledek terapie