Stav nesentinelových lymfatických uzlin u pacientů s kožním melanomem: výsledky prognostické studie ve více zařízeních - Pasquali, Sandro; Mocellin, Simone; Mozzillo, Nicola; Maurichi, Andrea; Quaglino, Pietro; Borgognoni, Lorenzo; Solari, Nicola; Piazzalunga, Dario; Mascheroni, Luigi; Giudice, Giuseppe; Patuzzo, Roberto; Caracò, Corrado; et al. (Journal of Clinical Oncology (České vyd.), 2014)
Cíl Zjišťovali jsme, zda stav nesentinelových lymfatických uzlin (NSLN) pacientů s melanomem zvyšuje prognostickou přesnost používaných rysů stagingu; poté jsme navrhli zařazení stavu NSLN do současného systému stagingu melanomu. Pacienti a metody Provedli jsme retrospektivní sběr klinickopatologických údajů 1 538 pacientů s pozitivním stavem sentinelových lymfatických uzlin (SLN), kteří podstoupili v devíti italských centrech doplňující disekci lymfatických uzlin (CLND). K určení nezávislých prognostických faktorů byla použita mnohorozměrná Coxova regresní analýza přežití. Ke shrnutí dostupných důkazů o prognostické hodnotě stavu NSLN u pacientů s pozitivní SLN byla provedena metaanalýza publikovaných studií. Výsledky Metastáza v NSLN byla zjištěna u 353 pacientů (23 %). Po sledování mediánové délky 45 měsíců byl stav NSLN nezávislým prognostickým faktorem specifického přežití z hlediska melanomu, poměr rizik (HR 1,34; 95% CI 1,18–1,52; p < 0,001). Stav NSLN umožnil účinnou stratifikaci prognózy pacientů s dvěma až třemi pozitivními lymfatickými uzlinami (n = 387; HR 1,39; 95% CI 1,07–1,81; p = 0,013), a to nezávisle na dalších rysech stagingu. Rešerše literatury ukázala, že tato podskupina pacientů byla zkoumána ve dvou dalších studiích. Po sdružení výsledků těchto studií (n = 620 pacientů; 284 mělo negativní NSLN a 336 pozitivní NSLN) jsme zjistili, že stav NSLN je vysoce významným prognostickým faktorem (sumární HR 1,59; 95% CI 1,27–1,98; p < 0,001) u pacientů se dvěma až třemi pozitivními lymfatickými uzlinami. Závěr Zjištěné výsledky podporují nezávislou prognostickou hodnotu stavu NSLN u pacientů se dvěma až třemi pozitivním lymfatickými uzlinami, což svědčí pro správnost použití těchto informací při rutinním stagingu pacientů s melanomem.
Keywords: prognóza; Lymph Nodes; Sentinel Lymph Node Biopsy; Prognosis; biopsie sentinelové lymfatické uzliny; lymfatické uzliny; lymfadenektomie; retrospektivní studie; lidé; staging nádorů; melanom; Lymph Node Excision; Lymphatic Metastasis; Retrospective Studies; Neoplasm Staging; lymfatické metastázy; Melanoma; Humans