Míšní šok – od patofyziologie ke klinickým projevům - Háková, Renata; Kříž, Jiří (Česká a slovenská neurologie a neurochirurgie, 2015)
Míšní šok nastává náhlým přerušením descendentních supraspinálních drah. Termín míšní šok tedy popisuje stav, kdy dojde většinou v důsledku traumatu, ischemie, hemoragie či zánětu k náhlému výpadku nervových funkcí pod úrovní akutní míšní léze. Klinicky dominuje dočasná ztráta nebo pokles míšní reflexní aktivity pod úrovní léze, hypotonie a porucha motorických, senzitivních a autonomních funkcí. Pro objasnění mechanizmu vzniku míšního šoku a následného návratu reflexů až rozvoje hyperreflexie je zásadní pochopení změn, ke kterým dochází v oblasti motoneuronu pod úrovní míšní léze. Tyto změny probíhají ve třech hlavních fázích. Ke snížení reflexní aktivity dochází v důsledku poklesu excitability míšních motoneuronů. Obnovení reflexní aktivity a případně volního pohybu je ve fázi návratu reflexů připisováno denervační hypersenzitivitě, ve fázi hyperreflexie pak růstu nových synapsí. Motoneuron pod úrovní míšní léze se v důsledku popsaných změn dostává dominantně buď pod volní, nebo reflexní kontrolu. Výsledkem je rozvoj různě závažné formy spasticity a u nekompletních míšních lézí návrat volní hybnosti v závislosti na rozsahu míšního poškození.
Keywords: Synaptic Transmission; Motor Neurons; Míšní šok; Paraplegia; Synapses; paraplegie; synapse; šok; spasmus; nervový přenos; Rehabilitation; Spasm; Shock; lidé; Spinal Cord Injuries; Humans; poranění míchy; elektrofyziologické jevy; motorické neurony; Electrophysiological Phenomena; kvadruplegie; Quadriplegia; rehabilitace