Neuropsychologický výkon u pacientů s první epizodou schizofrenie - Stehnová, I; Sisrová, M; Hublová, Veronika; Fiedorová, Dagmar; Kozelský, M; Maslaňáková, H; Přikrylová Kučerová, Hana (Česká a slovenská neurologie a neurochirurgie, 2015)
Neuropsychologické vyšetření se stává stále častěji součástí diagnostiky u mnoha neurologických a psychiatrických onemocnění. U velké skupiny diagnóz se nám již podařilo stanovit neuropsychologický profil charakteristický pro daný typ onemocnění s možností odhadu vývoje kognitivního fungování. V psychiatrii je neuropsychologie nejčastěji využívána při mapování kognitivních funkcí u pacientů se schizofrenií, které se věnuje i tato studie. Naše studie se snaží se postihnout vývoj kognitivních schopností u pacientů se schizofrenií, konkrétněji zmapovat kognitivní výkonnost během první epizody schizofrenie a rok poté. Osmdesát dva hospitalizovaných pacientů s diagnózou paranoidní schizofrenie podstoupilo komplexní neuropsychologické vyšetření mezinárodně využívanými neuropsychologickými metodami. Po roce od první epizody se 39 pacientů dostavilo ke kontrolnímu vyšetření. Výsledky vyšetření prokázaly, že u pacientů se schizofrenií se během první epizody objevuje oslabení kognitivních schopností postihující většinu kognitivních domén, vyjádřené průměrným výkonem nižším než –1 z‑skóru. Prokazatelné je toto oslabení v oblasti verbální a vizuální paměti, u psychomotorického tempa, distribuce pozornosti a cílené verbální fluence lexikální. Při porovnání výsledků neuropsychologických metod během první epizody schizofrenie a rok po ní jsme zjistili, že kognitivní výkonnost těchto pacientů dosáhla zlepšení ve všech sledovaných doménách. Statisticky významnou změnu (p < 0, 05) jsme zaznamenali v kognitivních doménách oddálené verbální paměti (AVLT 30: t = –3,19; p = 0,003), bezprostřední paměti vizuální (ROCF RE: t = –4,52; p = 0,001) a u výkonového psychomotorického tempa (TMT A: t = –2,72; p = 0,01). Výkon v oblasti sluchové paměti i přes statisticky významnou změnu v doméně AVLT 30 zůstává nadále ve většině sledovaných kritérií na úrovni kognitivního oslabení.
Keywords: risperidon; schizofrenie; metaanalýza jako téma; Neuropsychological Tests; Humans; neuropsychologické testy; Risperidone; první epizoda schizofrenie; antipsychotika; kognitivní poruchy; Meta-Analysis as Topic; Longitudinal Studies; Statistics as Topic; Antipsychotic Agents; statistika jako téma; lidé; Schizophrenia; Cognition Disorders; longitudinální studie