Neuropatia n. suprascapularis - Orenčák, Radoslav; Onušková, S; Onuška, A; Janičko, Martin; Macejová, Želmíra (Rehabilitace a fyzikální lékařství, 2015)
Východisko: Prevalencia bolesti plecového kĺbu v bežnej populácii varíruje medzi 7-26 %. Jedná sa o jednu z najčastejších bolestivých lokalizácií v rámci ochorení pohybového aparátu. Cieľ: Predstaviť výrazne poddiagnostikovanú klinickú jednotku - neuropatiu n. suprascapularis ako zdroj zníženej funkčnosti a bolestivej aferentácie v plecovom kĺbe a poukázať na etiopatogenetické súvislosti vzniku poškodenia. Súbor a metodika: Prípadová štúdia 21-ročného pacienta, u ktorého došlo trakčným mechanizmom ku vzniku neuropatie n. suprascapularis. Výsledky: Diagnóza neuropatie n. suprascapularis prešla historickým vývojom. Dlhodobo bola akceptovaná len ako diagnóza per exclusionem. S rozvojom diagnostických metód a zobrazovacích vyšetrení naberá táto klinická jednotka na význame. Insuficientné rozoznanie príčiny klinických príznakov vedie na jednej strane k zlyhávaniu terapeutickej intervencie, na strane druhej môže pri nesprávne indikovaných invazívnych liečebných postupoch spôsobiť až sekundárne poškodenie pacienta. Preto by pre nás exaktné rozpoznanie príčiny chorobného stavu malo byť prvoradé a invazívne terapeutické zásahy by mali nasledovať až po dôkladnej diferenciálno - diagnostickej úvahe. Klúčové slová: bolesti plecového kĺbu, neuropatia n. suprascapularis, úžinový syndróm
Keywords: cvičení; Shoulder Pain; Peripheral Nerve Injuries; Peripheral Nerves; poranění periferního nervu; Rotator Cuff; lidé; rotátorová manžeta; Back Muscles; Kinesiology, Applied; úžinové syndromy; Medical History Taking; Diagnosis, Differential; zádové svalstvo; kineziologie aplikovaná; Muscular Atrophy; Male; isometrická kontrakce; Isometric Contraction; periferní nervy; mladý dospělý; Humans; mužské pohlaví; Young Adult; diferenciální diagnóza; svalová atrofie; bolest ramene; Nerve Compression Syndromes; Exercise; anamnéza