Věk vrcholné výkonnosti tenistek na grandslamových turnajích a olympijských hrách - Vobr, Radek; Psalmanová, Dagmar (Studia Kinantropologia, 2014)
Tato studie se zabývá věkem vrcholné výkonnosti tenisových hráček na olympijských hrách a grandslamových turnajích v letech 1970 - 2011. Na základě nashromážděných dat, která obsahují datum narození prvních osmi hráček na každém turnaji, byla zpracována analýza věkového složení na jednotlivých grandslamových turnajích a olympijských hrách. Z výsledků je patrné, že průměrný věk hráček na světové vrcholové úrovni se pohybuje okolo 24,5 ± 4,12 roků. Od ostatních turnajů sevěkově nejvíce odlišují čtvrtfinalistky na Wimbledonu. Věkový průměr se 24,7 let je ve srovnání s ostatními turnaji statisticky významně vyšší na hladině p ≤ 0,01. Naopak nejmladší jsou čtvrtfinalistky na olympijských hrách 22,7 let, dále na French open 22,9 let a zhruba o jeden rok jsou v průměru starší čtvrtfinalistky na Australien open 23,7 a US open 23,9. Z kasuistických analýz nejlepších světových hráček vyplývá, že s tenisem začínaly nejčastěji ve věku ve věku 3-5 let. Celková délkapřípravy do začátku profesionální kariéry by měla být okolo 12 let. Délka profesionální kariéry pak nejčastěji trvá okolo 18 let. Výsledky tohoto výzkumu mohou pomoci při dlouhodobém plánování sportovní přípravy v ženském tenisu.
Keywords: lidé; mladiství; Adult; Age Distribution; Female; dítě; tenis; věkové faktory; sportovní výkon; Adolescent; Humans; tělesná výkonnost; grandslamové turnaje; věkové rozložení; olympijské hry; Athletic Performance; ženské pohlaví; Age Factors; Tennis; Child; dospělí; Physical Fitness