Komplexní přístup k léčbě spasticity po iktu - Veverka, Tomáš; Kaňovský, Petr (Postgraduální medicína, 2015)
Cévní mozková příhoda je celosvětově nejčastější příčinou invalidity. Určující pro výsledný funkční deficit po iktu jsou především negativní příznaky syndromu horního motoneuronu (oslabení, ztráta zručnosti a rychlá unavitelnost), nicméně významnou roli hraje i spasticita. Prevalence postiktální spasticity se pohybuje mezi 20–40 %. Spasticita po iktu představuje významný medicínský a socioekonomický problém. Komplexní terapie spasticity vyžaduje multidisciplinární přístup. Aplikace botulotoxinu typu A ve spojení s rehabilitací je v současnosti považována za léčbu první volby u postiktální spasticity. Bezpečnost a účinnost terapie botulotoxinem byla opakovaně ověřena řadou klinických studií. Kromě periferní denervace v místě aplikace působí botulotoxin na různých úrovních CNS včetně mozkového kortexu, což prokazují recentní studie s využitím funkční magnetické rezonance.
Keywords: Exercise Movement Techniques; cévní mozková příhoda; botulotoxiny typu A; Muscle Spasticity; Brain Infarction; Medical Marijuana; Botulinum Toxins, Type A; lidé; Physical Therapy Modalities; centrálně působící myorelaxancia; svalová spasticita; techniky fyzikální terapie; techniky cvičení a pohybu; Stroke; Muscle Relaxants, Central; marihuana pro léčebné účely; mozkový infarkt; Humans