Věk jako rizikový faktor ototoxicity způsobené cisplatinou - Pluháčková, Dagmar (Otorinolaryngologie a foniatrie, 2015)
Cisplatina je chemoterapeutikum, které je léčebně využíváno u řady neoplazií. Jedním z nežádoucích účinků léčby cisplatinou je ototoxicita. Sledovali jsme soubor dětských pacientů s diagnózou neuroblastomu a osteosarkomu. Skupiny se navzájem liší diagnózou, průměrným věkem pacientů a kumulativní dávkou cisplatiny. Všichni pacienti byli audiologicky vyšetřeni na začátku chemoterapie a na jejím konci a část pacientů vždy po jednom roce od ukončení léčby. V obou skupinách došlo ke zhoršení sluchu během chemoterapie. Výraznější zhoršení sluchu bylo u pacientů s neuroblastomem. Sluch u těchto pacientů se horší i několik let po ukončení chemoterapie.
Keywords: Infant; tónová audiometrie; Prospective Studies; Hearing; sluchové kmenové evokované potenciály; předškolní dítě; osteosarkom; cisplatina; retrospektivní studie; Humans; ototoxicita; Cisplatin; prospektivní studie; Evoked Potentials, Auditory, Brain Stem; neuroblastom; Otoacoustic Emissions, Spontaneous; mužské pohlaví; Age Factors; sluch; Child, Preschool; Neuroblastoma; otoakustické emise spontánní; Adolescent; Osteosarcoma; audiometrie čistými tóny; Ototoxicity; ženské pohlaví; Dose-Response Relationship, Drug; Hearing Disorders; věkové faktory; vztah mezi dávkou a účinkem léčiva; lidé; mladiství; dítě; poruchy sluchu; Child; Male; Retrospective Studies; kojenec; Audiometry, Pure-Tone; Female