Bevacizumab v léčbě ovariálního karcinomu - Fínek, Jindřich (Farmakoterapie, 2015)
Karcinom vaječníků představuje gynekologickou malignitu s nejhorší prognózou. Spolehlivá screeningová metoda ke zjištění ovariálních nádorů neexistuje a 75–80 % nemocných je diagnostikováno v pokročilém stadiu onemocnění III a IV. Základem kurativní terapie je chirurgický výkon. Za standardní chemoterapii se pro klinické stadium III a IV považuje kombinace paclitaxel + carboplatina. V klinických studiích GOG-0218 a ICON 7 bylo zkoumáno přidání bevacizumabu k této léčbě. Jedná se o léčbu, která je novým standardem u vysoce rizikové skupiny nemocných s ovariálním karcinomem v 1. linii léčby.
Keywords: Ovarian Neoplasms; bevacizumab; Bevacizumab; Humans; Clinical Trials as Topic; Antibodies, Monoclonal, Humanized; prognóza; karcinom; lidé; Survival Analysis; Carcinoma; Female; humanizované monoklonální protilátky; protokoly protinádorové kombinované chemoterapie; Prognosis; rizikové faktory; nádory vaječníků; klinické zkoušky jako téma; analýza přežití; Risk Factors; ženské pohlaví; Antineoplastic Combined Chemotherapy Protocols