Časná integrace paliativní péče do standardní onkologické péče – benefit, limitace, bariéry a druhy paliativní péče - Sochor, Marek; Sláma, Ondřej; Loučka, Martin (Klinická onkologie, 2015)
Pacienti s pokročilými nádory trpí řadou tělesných symptomů a psychickým distresem, které negativně ovlivňují kvalitu života (quality of life – QOL). Paliativní péče je orientována na prevenci a léčbu utrpení a zlepšení QOL pacientů s pokročilým nevyléčitelným onemocněním. V onkologii je tradičně vnímána jako léčba po ukončení protinádorové terapie. V posledních letech se stále více rozvíjí koncept časné integrace paliativní péče do standardní onkologické praxe. V literatuře existuje množství dat podporujících koncept současné aplikace paliativní a onkologické péče. Časná integrace paliativní péče prokázala benefit v oblasti QOL, nálady, symptomů, čerpání zdravotní péče a celkového přežití. V přehledovém článku shrnujeme publikovaná data o přínosu a úskalích časné integrace paliativní péče. Dále je zmíněn model obecné a specializované paliativní péče integrovaný do onkologické praxe, jejich rozdíly a konsekvence.
Keywords: Physician's Role; Quality of Life; integrované poskytování zdravotní péče; Patient Care Team; Communication; Physician-Patient Relations; pokročilé nádory; lékařská onkologie; lidé; role lékaře; paliativní specialista; mezioborová komunikace; kvalita života; nádory; Neoplasms; komunikace; paliativní péče; Palliative Care; Delivery of Health Care, Integrated; vztahy mezi lékařem a pacientem; Medical Oncology; podpůrná péče; Humans; týmová péče o pacienty; Interdisciplinary Communication