The effect of the size of a conical hopper aperture on the parameters of the flow equation of sorbitol and its size fractions - Šklubalová, Zdeňka; Hurychová, Hana (Česká a slovenská farmacie, 2015)
Stanovení rychlosti gravitačního sypání otvorem testovací násypky je jednou z nejpoužívanějších metod pro hodnocení sypných vlastností farmaceutických materiálů. V této práci je studován vliv průměru otvoru kónické násypky v rozmezí 0,6–1,5 cm na hmotnostní rychlost sypání Q (g/s) farmaceutické pomocné látky sorbitolu pro přímé lisování (Merisorb 200, MS 200) a jeho velikostních frakcí v rozmezí 0,080–0,400 mm s cílem doporučit pro testování vhodnou velikost otvoru. Nelineární závislost rychlosti sypání na průměru otvoru je modelována mocninnou rovnicí Jones-Pilpel. S využitím aktuálních parametrů mocninné rovnice byla základním kritériem optimalizace průměru otvoru přesnost zpětného odhadu rychlosti sypání. Na základě experimentu bylo zjištěno, že pro hodnocení rychlosti sypání MS 200 a použitých velikostních frakcí lze doporučit otvor 1,0 cm, který umožňuje nejpřesnější odhad rychlosti sypání.
Keywords: farmaceutická chemie; sorbitol; prášky, zásypy, pudry; Statistics as Topic; velikost částic; Powders; lékové formy; statistika jako téma; velikostní frakce; Mathematics; Dosage Forms; Particle Size; sypání; lidé; Chemistry, Pharmaceutical; příprava léků; matematika; Drug Compounding; kónická násypka; rovnice sypání; Sorbitol; Humans