Personalizovaná farmakoterapie digoxinem - Grundmann, Milan; Kacířová, Ivana (Vnitřní lékařství, 2015)
Úvod: Terapeutické a toxické účinky digoxinu jsou závislé na jeho sérové koncentraci. Současné poznatky prokázaly snížení mortality při chronickém srdečním selhání při koncentraci digoxinu v rozmezí 0,5–0,9 ng/ml. Cíl: Ukázat výhody terapeutického monitorování hladin léčiv při personalizované farmakoterapii digoxinem. Metoda: Údolní sérové koncentrace digoxinu byly stanoveny imunochemickou metodou MEIA (AxSym Abbott). Pro farmakokinetickou analýzu bylo použito Bayesianské analýzy za pomocí software MW-Pharm 3.30. Výsledky: U 6 pacientů ve věku 71–92 let jsou ukázány velké rozdíly v dávce digoxinu potřebné k dosažení terapeutického rozmezí. Tyto dávky se pohybují v rozmezí 0,03–0,25 mg za den. Závěr: Terapeutické monitorování hladin léčiv je velice užitečnou metodou k predikci koncentrace digoxinu bez nutnosti dosažení ustáleného stavu.
Keywords: chronické srdeční selhání; senioři nad 80 let; Immunoassay; Humans; monitorování léčiv; Digoxin; Aged, 80 and over; Chronic Disease; imunoanalýza; mužské pohlaví; Drug Monitoring; Precision Medicine; srdeční selhání; Drug Dosage Calculations; chronická nemoc; ženské pohlaví; Dose-Response Relationship, Drug; směrnice pro lékařskou praxi jako téma; Bayes Theorem; vztah mezi dávkou a účinkem léčiva; lidé; Practice Guidelines as Topic; digoxin; individualizovaná medicína; výpočet dávky léku; Heart Failure; Aged; personalizovaná farmakoterapie; senioři; Male; Bayesova věta; Female