Výsledky rychlé palatinální expanze vyhodnocené pomoci laserového skeneru POLAND LPX - Ivanov, Ilia; Velemínská, Jana; Dostálová, Taťjana (Ortodoncie, 2009)
Cíl: Vyhodnocením dosaženého rozšíření patra rychlou palatinální expanzí (RPE) za použiti lepeného Hyraxu zjistit oblast největších změn. Vyhodnocení bylo provedeno u laterálních řezáků, špičáků, prvních molárů a úhlem tvořeným prvními moláry a tečnou k centrálním řezákům. Soubor: 11 pacientů se zkriženým skusem léčených RPE Hyraxem z toho 8 dívek a 3 chlapci; střední věk 12,8 let. Oboustranně laterálně zkřížený skus měli 4 pacienti a 7 pacientů mělo skus zkrižený jednostranně, zákus i laterálně zkrižený skus byl zjištěn u 6 pacientů. Metoda: Za pomoci laserového skeneru Roland LPX - 250 a soítwam Dr. Picza 3 byly do digitální podoby převedeny modely pater všech léčených pacientů, a to jak modely před léčbou, tak po sejmutí aparátů použitých pri RPE. Měření probíhalo ve stanovených oblastech měření: laterálni řezalcy, špičáky, první moláry. Výsledky: Průměrné procentuální hodnoty změn před a po RPE jsou u jednotlivých sledovaných oblastí následující: laterálni řezáky 12,4%; špičáky 25,7%; moláry 119,4%; úhel 14,2%. Závěr: Ortodontická léčba zkriženého skusu rychlou palatinální expanzí za pomoci Hyraxu vedla u sledovaných pacientů především k rozšíření patra ve špičákové oblasti (cca 26%).