Komunikace s klientem stomatologické praxe - Bláhová, Eva (Ortodoncie, 2009)
1. Vztah zdravotní personál - pacient Dosažení spolupráce Zabezpečení informovanosti pacienta Vytvoření pocitu bezpečí 2. Strategie komunikace u problémových pacientů 3. Asertivní forma komunikace Agresivita a pasivita versus asertivita Asertivní hdská práva a povinnosti Základy asertivních technik a dovedností Priklady z lékařské praxe 4. Mimoverbální komunikace - řeč těla Rozumějte řeči těla a tělesnému typu svých pacientů Tipy a triky pro cílené používání řeči těla v komunikaci s pacientem.