Hydrocele congenitalis permagna bilateralis: kazuistika operačního řešení u 6měsíčního kojence - Novotná, Martina; Novák, Ivo (Urologie pro praxi, 2015)
Komunikující hydrokéla je benigní anomálie, která není u chlapců v dětském věku vzácností. Setkat se s ní můžeme i u pacientů v dospělém věku. V praxi není operační řešení hydrokély do 12–24 měsíců doporučováno. U dětí dochází obvykle u většiny případů k její spontánní regresi. Naše kazuistika pojednává o pacientovi, který byl ve věku 5 měsíců odeslán na naši kliniku pro obrovskou oboustrannou vrozenou hydrokélu. Velikost hydrokély ztěžovala matce ošetřování a dítěti způsobovala obtíže při pohybu, které představovaly riziko možného zpomalení motorického vývoje. Proto bylo nutné zvolit operační řešení hydrokél již v 6 měsících věku pacienta. Provedli jsme nekomplikovanou oboustrannou resekci processus vaginalis peritonei. Hojení probíhalo bez komplikací. Operace odstranila jak subjektivní potíže dítěte, tak problémy s ošetřováním dítěte. Chlapcův motorický vývoj nyní odpovídá jeho věku. U vrozené hydrokély je punkce obalů varlete z důvodu rizika vzniku peritonitidy kontraindikována. Také z praktického hlediska nemá podstatný význam pro svou rychlou recidivu.
Keywords: hydrokéla; Child; lidé; mužské pohlaví; urologické chirurgické výkony u mužů; Testicular Hydrocele; Male; dítě; Infant; kojenec; Urologic Surgical Procedures, Male; Treatment Outcome; výsledek terapie; Humans