Empyém slzného vaku při infekční mononukleóze - Syrovátka, Jakub; Syrovátková, Michaela; Kalivoda, Ivan (Pediatrie pro praxi, 2015)
Autoři popisují kazuistiku 12leté dívky se vzácnou koincidencí infekce EBV a empyému slzného vaku, která pravděpodobně vzniká pomnožením viru v nosní sliznici s otokem slzných cest a následnou ascendentní, bakteriální superinfekcí. Typický otok v oblasti mediálního očního koutku a dolního víčka, nepřítomnost sinusitidy a nález na CT, vedl ke stanovení správné, vzácné diagnózy místo zpočátku předpokládané sinogenní orbitocelulitidy. Po chirurgické drenáži abscesu provedené v analgosedaci, došlo k rychlému zhojení s plnou restitucí funkce slzných cest.
Keywords: Epstein-Barr Virus Infections; Fluorescein; Child; lidé; Female; infekce virem Epsteina-Barrové; dítě; Empyema; empyém; Dacryocystitis; fluorescein; dakryocystitida; drenáž; Drainage; ženské pohlaví; Humans