Redukce spotřeby alkoholu s farmakologickou podporou - Šimůnková, Marta; Hrubeš, Petr (Psychiatrie pro praxi, 2015)
Psychiatrie pro praxi – XI. konference ambulantních psychiatrů, která se konala koncem loňského listopadu v Olomouci, dala příležitost k vystoupení MUDr. Petru Hrubešovi (Psychiatrická klinika FN Hradec Králové a Léčebna návykových nemocí Nechanice). V prezentaci Léčba alkoholizmu v běžné klinické praxi sdělil, jaké jsou roční zkušenosti s novou strategií léčby závislosti na alkoholu, při níž se snižuje množství konzumovaného alkoholu za farmakologické a psychosociální podpory. Tento druh léčby je vhodný pro motivované pacienty bez abstinenčních příznaků a atrahuje k léčbě i ty nemocné, pro něž je v počátcích terapie abstinence nepřijatelná.
Keywords: Naltrexone; dospělí; naltrexon; Female; narkotika - antagonisté; Adult; ženské pohlaví; Narcotic Antagonists; lidé; alkoholismus; výběr pacientů; Patient Selection; Craving; Alcoholism; Male; nalmefen; motivace; lidé středního věku; mužské pohlaví; craving; Middle Aged; Motivation; Humans