Farmakoterapie ischemické choroby dolních končetin ve stadiu klaudikací - Karetová, Debora; Bultas, Jan (Remedia, 2015)
Ischemická choroba dolních končetin je významným projevem systémové aterosklerózy. Základem její léčby je razantní úprava známých rizikových faktorů – kouření, dyslipoproteinemie, arteriální hypertenze a diabetu. Medikamentózně ovlivňujeme rizikové faktory i u asymptomatických nemocných. S cílem zlepšit celkovou kardiovaskulární prognózu jsou podávány protidestičková léčiva, statiny a inhibitory angiotensin konvertujícího enzymu (ACE) (eventuálně telmisartan). K ovlivnění symptomů onemocnění (prodloužení klaudikačního intervalu) se používají vazoaktivní léčiva, především cilostazol a naftidrofuryl. Z nefarmakologických postupů hraje v ovlivnění klaudikací zásadní roli svalový dávkovaný trénink, zejména pod dohledem rehabilitačních specialistů, význam však má i bez supervize.
Keywords: antikoagulancia; Ticlopidine; Intermittent Claudication; inhibitory fosfodiesterasy 3; Thrombolytic Therapy; Cilostazol; beta blokátory; Age Factors; antagonisté serotoninu; Aspirin; receptory trombinu; Drug-Related Side Effects and Adverse Reactions; Anticoagulants; antagonisté purinergních receptorů P2Y; intermitentní klaudikace; receptor PAR-1; pohybová aktivita; inhibitory ACE; trombolytická terapie; věkové faktory; diabetes mellitus; lidé; cilostazol; Arteriosclerosis; Receptor, PAR-1; Receptors, Thrombin; Platelet Aggregation Inhibitors; Angiotensin-Converting Enzyme Inhibitors; Tobacco Use Cessation; Humans; Risk Factors; tiklopidin; zdravé chování; nežádoucí účinky léčiv; ukončení užívání tabáku; Purinergic P2Y Receptor Antagonists; naftidrofuryl; Meta-Analysis as Topic; Phosphodiesterase 3 Inhibitors; Arterial Occlusive Diseases; rizikové faktory; arterioskleróza; inhibitory agregace trombocytů; Adrenergic beta-Antagonists; Motor Activity; Diabetes Mellitus; Ischemia; ischemie; Serotonin Antagonists; arteriální okluzní nemoci; dolní končetina; Lower Extremity; metaanalýza jako téma; Health Behavior