Toxoplasmóza u imunokompromitovaných pacientů - Machala, Ladislav; Kodym, Petr; Malý, Marek; Geleneky, Markéta; Beran, Ondřej; Jilich, David (Epidemiologie, mikrobiologie, imunologie, 2015)
Toxoplasmóza probíhá u většiny populace jako latentní infekce, u imunokompromitovaných osob však může její reaktivace způsobit těžké až život ohrožující onemocnění. Ohroženi jsou především pacienti s HIV infekcí a po transplantacích, zvláště kmenových buněk a srdce. Nejčastěji dochází k postižení centrálního nervového systému, zasažen však může být kterýkoliv orgán. Kvůli alteraci imunitní odpovědi není u těchto pacientů sérologická diagnostika spolehlivá a je nutno použít metody přímého průkazu agens – především mikroskopický nález a detekci nukleové kyseliny pomocí polymerázové řetězové reakce. Neléčená nebo špatně léčená toxoplasmóza má u imunokompromitovaných pacientů vždy fatální prognózu, a léčba proto musí být včasná a dostatečně energická. Zlatým standardem jak pro léčbu reaktivace, tak i pro sekundární profylaxi je kombinace pyrimetaminu se sulfodiazinem, pro primární profylaxi ohrožených pacientů lze použít kotrimoxazol.
Keywords: kombinace léků trimethoprim a sulfamethoxazol; Sulfadiazine; Humans; toxoplazmóza; pyrimethamin; HIV infekce; Trimethoprim, Sulfamethoxazole Drug Combination; HIV Infections; Toxoplasmosis; kotrimoxazol; sérologické testy; AIDS-Related Opportunistic Infections; Pyrimethamine; lidé; transplantace; Toxoplasmosis, Cerebral; sulfadiazin; mozková toxoplazmóza; oportunní infekce doprovázející AIDS; polymerázová řetězová reakce; Polymerase Chain Reaction; Transplantation; imunokompromitovaný pacient; Serologic Tests; Immunocompromised Host