Biliární papilomatóza – raritní příčina obstrukčního ikteru - Buriánová, A; Chalupa, Josef; Urban, Ondřej; Ürge, Jan; Hořava, Vladimír; Vítek, Petr (Gastroenterologie a hepatologie, 2015)
Biliární papilomatóza představuje velmi raritní onemocnění charakterizované přítomností mnohočetných papilomů v intrahepatálních i extrahepatálních žlučových cestách, výjimečně postihující i vývod pankreatický. Symptomy zahrnují kolikovité bolesti břicha, dyspepsie a intermitentní obstrukční ikterus. I přesto, že byla popsána v dětském věku, postihuje zejména starší pacienty, muže 2× častěji než ženy. Kromě rizika maligního zvratu ohrožuje pacienty především obstrukcí žlučových či pankreatických cest a nasedající infekční komplikací. Diagnosticky se kromě endoskopické retrográdní cholangiopatikografie (ERCP) uplatňuje cholangioskopie s typickým makroskopickým nálezem a možností odebrat cílenou biopsii. Léčba je individualizovaná a zahrnuje hlavně chirurgické a drenážní výkony. Popis případu: Prezentujeme dva případy. První pacientka, žena (80 let), byla hospitalizována pro recidivující biliární koliky a obstrukční ikterus. Bylo provedeno ERCP se zavedením DB stentu pro stenózu na rozhraní choledochu a společného hepatiku, doplněno CT vyšetření břicha, endosonografické vyšetření a SpyGlass cholangioskopie s potvrzením diagnózy papilomatózy choledochu. Vzhledem k věku a celkovému stavu nebylo indikováno chirurgické řešení, pouze dlouhodobá perkutánní transhepatální drenáž (PTD). Pacientka zemřela v domácím prostředí dva měsíce od zavedení PTD a necelý rok od stanovení diagnózy. Druhá pacientka, asymptomatická žena, 59 let, byla došetřována pro USG nález dilatace extrahepatálních i intrahepatálních žlučových cest, elevaci GGT. Postupně podstoupila endosonografické vyšetření a ERCP s odběrem biopsie z distálního choledochu. Na základě histologie (papilární adenom) byla provedena SpyGlass cholangioskopie, která potvrdila mnohočetnou papilomatózu žlučových cest, pacientka radikální výkon odmítla, je nadále sledována v gastroenterologické ambulanci. Závěr: Papilomatóza žlučových cest patří mezi neobvyklé příčiny biliární obstrukce. Pro její diagnózu je klíčovým diagnostickým krokem provedení cholangioskopie s cíleným odběrem biopsie. V rámci diferenciální diagnostiky biliárních stenóz je nutné na toto onemocnění pomyslet a cholangioskopii u nemocných včas indikovat. Prognóza tohoto onemocnění s vysokým maligním potenciálem je závažná, jediná kurativní léčba je radikální chirurgický výkon. Zvyšující se dostupnost cholangioskopie zřejmě povede k četnější diagnostice tohoto onemocnění.
Keywords: Abdomen; Stents; dilatace patologická; Bile Duct Neoplasms; Child; cholecystolitiáza; Cholecystolithiasis; Biopsy; Humans; lidé; nádory žlučových cest; Common Bile Duct; lidé středního věku; Cholangiography; Treatment Outcome; ductus choledochus; Drainage; Digestive System Surgical Procedures; počítačová rentgenová tomografie; cholestáza; Tomography, X-Ray Computed; Middle Aged; Bile Duct Diseases; Cholangitis; nemoci žlučových cest; Female; Male; Adult; Cholestasis; výsledek terapie; Papilloma; mužské pohlaví; Cholangiopancreatography, Endoscopic Retrograde; papilom; Aged; ženské pohlaví; dospělí; Dilatation, Pathologic; cholangiopankreatografie endoskopická retrográdní; cholangiografie; dítě; cholangitida; drenáž; chirurgie trávicího traktu; břicho; Fatal Outcome; stenty; fatální výsledek; biopsie; senioři