Spolehlivost klinických ukazatelů novorozenecké sepse - Rabasová, Pavlína; Sikorová, Lucie (Praktický lékař, 2015)
Cíl: Zjistit, které určující klinické znaky se u novorozenecké sepse vyskytují nejčastěji. Metody: vyhledávání validních indikátorů sepse u novorozenců prostřednictvím metody praxe založené na důkazech. Pro získání relevantních zdrojů byly využity odborné licencované databáze a volně přístupné databáze – Academic Search Complete, Medline, CINAHL, Web of Science, ScienceDirect, Scopus, Wiley, Google, Google Scholar. Výsledky: Analýza výsledků neprokázala jednoznačnou spolehlivost jednotlivých ukazatelů sepse. Většina výsledků se shodovala na klinické významnosti těchto klinických indikátorů: respirační potíže (respirační distres, zrychlené dýchání nad 60 dechů za minutu, retrakce hrudníku, grunting, apnoe), neurologické potíže (křeče, letargie, podrážděnost, hypotonie), poruchy termoregulace (hypotermie/hypertermie), gastrointestinální potíže (potíže s krmením, zvracení, abdominální distenze), poruchy periferního prokrvení (cyanóza, prodloužený kapilární návrat), centrální oběhové potíže (bradykardie, tachykardie, hypotenze), změny na kůži (žluté zabarvení kůže, petechie, pustulky atd.). Další příznaky jsou označeny jako doplňující. Závěr: Patnáct analyzovaných studií ukazuje několik důkazů potvrzujících spolehlivost doporučených posuzovaných příznaků svědčících pro sepsi u novorozenců. Nejlepší výpovědní hodnotu má podle všech autorů posuzování kombinace všech klinických i laboratorních ukazatelů sepse. Klíčová slova: sepse – novorozence – příznaky – diagnostika
Keywords: biologické markery; Signs and Symptoms; sepse; novorozenec; Retrospective Studies; retrospektivní studie; prospektivní studie; Humans; Clinical Trials as Topic; Prospective Studies; randomizované kontrolované studie jako téma; lidé; Diagnosis, Differential; klinické zkoušky jako téma; diferenciální diagnóza; Clinical Laboratory Techniques; Sepsis; klinické laboratorní techniky; Randomized Controlled Trials as Topic; Biomarkers; příznaky a symptomy; Infant, Newborn