Mechanismy imunitní regulace pomocí intravenózních imunoglobulinů - Ballow, Mark (Current opinion in allergy and clinical immunology. České a slovenské vyd., 2015)
Účel přehledu: V několika posledních letech byl učiněn velký pokrok v porozumění mechanismům, jimiž intravenózní imunoglobuliny (IVIG) modulují imunitní funkce při autoimunitních onemocněních. Nové poznatky: Předchozí výzkum byl zaměřen na Fc‑doménu molekuly IgG a na myších modelech onemocnění zprostředkovaných autoprotilátkami bylo prokázáno, že protizánětlivé účinky zprostředkují FcγIIB‑receptor a sialylovaná Fc‑doména. Novější poznatky ukazují podíl F(ab’)2‑domény na imunomodulaci indukované IVIG u autoimunitních onemocnění zprostředkovaných T‑lymfocyty, u nichž je důležitou součástí mechanismu působení up‑regulace regulačních T‑lymfocytů a down‑regulace Th17‑dráhy. Je možné, že při změnách T‑regulační dráhy indukovaných IVIG hraje roli také dráha přes prostaglandin E. Souhrn: Množství mechanismů, o kterých se uvažuje při popisu imunomodulačních účinků IVIG, vypovídá o složitosti imunitní efektorové funkce v procesu onemocnění. Navzdory existujícím rozporům o úloze FcγIIB‑receptoru a o důležitosti sialylované Fc‑domény u autoimunitních onemocnění člověka je pravděpodobné, že účinek IVIG u autoimunitních a zánětlivých onemocnění není dán pouze jedním mechanismem. Další léčebné možnosti by mohla nabídnout potenciální úloha prostaglandinu E.
Keywords: Animals; intravenózní imunoglobuliny; Autoimmune Diseases; Immunoglobulin Fc Fragments; imunologické faktory; lidé; Immunoglobulins, Intravenous; Immunomodulation; prostaglandiny E; autoimunitní nemoci; Prostaglandins E; Immunologic Factors; T-Lymphocytes, Regulatory; modely nemocí na zvířatech; imunoglobuliny - Fc fragmenty; Disease Models, Animal; zvířata; Th17 Cells; regulační T-lymfocyty; imunomodulace; buňky Th17; Humans