Současné možnosti terapie juvenilní recidivující respirační papilomatózy - Formánek, Martin; Kučová, Hana; Zeleník, Karol; Komínek, Pavel (Československá pediatrie, 2015)
Juvenilní recidivující papilomatóza hrtanu (JRRP) představuje nejčastější dětské benigní nádorové onemocnění hrtanu a druhou nejčastější příčinu chrapotu u dětí. JRRP je způsobená lidskými papilomaviry (HPV), symptomy mají původ v obstrukci dýchacích cest a typicky se jedná o triádu příznaků – stridor, chrapot a dechová tíseň. Průběh onemocnění je variabilní a ve srovnání s dospělou formou je mnohem agresivnější a výrazněji ovlivňuje kvalitu života, má obecně větší tendenci recidivovat. Standardní léčbou je chirurgické snesení, u pacientů s obtížně kontrolovatelným onemocněním je indikována adjuvantní léčba, do které je v současné době zahrnuto podání cidofoviru, interferonu, antirefuxní medikace, bevacizumabu a dalších látek. K dispozici je také profylaktická kvadrivalentní vakcína proti HPV 6, 11, 16 a 18. Klíčová slova: juvenilní recidivující respirační papilomatóza, terapie, human papilloma virus, cidofovir, HPV vakcinace, bevacizumab
Keywords: antivirové látky; poruchy dýchání; Combined Modality Therapy; Chemotherapy, Adjuvant; Child; vakcíny proti papilomavirům; Bevacizumab; kombinovaná terapie; Hoarseness; Humans; cytosin; lidé; Respiratory Sounds; Respiration Disorders; reoperace; Alphapapillomavirus; cidofovir; Papillomavirus Vaccines; indol-3-karbinol; Antibodies, Monoclonal, Humanized; humanizované monoklonální protilátky; Indoles; Reoperation; Laryngeal Neoplasms; organofosfonáty; Papillomavirus Infections; respirační zvuky; Cytosine; Papilloma; papilom; human papilloma virus; nádory hrtanu; infekce papilomavirem; Organophosphonates; adjuvantní chemoterapie; Antiviral Agents; lokální recidiva nádoru; Cidofovir; chrapot; dítě; otorinolaryngologické chirurgické výkony; Otorhinolaryngologic Surgical Procedures; bevacizumab; indoly; Neoplasm Recurrence, Local