Předoperační vyšetření autonomního nervového systému měřením variability srdeční frekvence jako metoda predikce perioperačního průběhu - Reimer, Petr; Adamus, Milan; Sklienka, Peter; Ševčík, Pavel (Anesteziologie a intenzivní medicína, 2015)
Autonomní nervový systém (ANS) hraje zásadní roli v udržování homeostázy organismu. Vyšetření funkce autonomního nervového systému se provádí měřením variability srdeční frekvence (HRV – heart rate variability). Dysfunkce autonomního nervového systému může komplikovat perioperační průběh u pacientů podstupujících operační výkon, a tudíž by měla být považována za další rizikový faktor v rámci předoperačního zhodnocení stavu pacienta. V dnešní době není zhodnocení funkce autonomního nervového systému, jakožto možného nástroje pro predikci perioperačního průběhu, zahrnuto do běžné anesteziologické praxe.
Keywords: Statistics as Topic; autonomní nervový systém; statistika jako téma; Autonomic Nervous System; Anesthesia, General; lidé; spinální anestezie; celková anestezie; pooperační komplikace; krevní tlak; srdeční frekvence; spektrální analýza; Postoperative Complications; Hypotension; Blood Pressure Determination; předoperační péče; Preoperative Care; hypotenze; měření krevního tlaku; Anesthesia, Spinal; Blood Pressure; Heart Rate; Spectrum Analysis; Humans