Prionový protein, jeho úloha v buněčné proliferaci, diferenciaci a vývoji nervové soustavy - Hanusová, Zdeňka; Kučerová, J; Filipová, M; Jindrová, Zuzana; Holada, Karel (Česká a slovenská neurologie a neurochirurgie, 2015)
Buněčný prionový protein (PrPC) je známý především jako prekurzor patologické konformační izoformy prionového proteinu PrPTSE, jejíž hromadění v mozku je spojeno s patogenezí prionových onemocnění. Výsledky četných studií naznačují, že PrPC má také řadu fyziologických funkcí a účastní se mnoha buněčných procesů; přesvědčivé důkazy nicméně stále chybí. Popsána byla možná úloha PrPC v regulaci apoptózy, ochraně proti oxidačnímu stresu, buněčné adhezi nebo procesech učení a paměti. PrPC zřejmě významně ovlivňuje také diferenciaci a proliferační aktivitu buněk. Během embryonálního vývoje má hladina exprese PrPC vliv na transkripci genů, které se podílejí na regulaci pluripotence kmenových buněk v raných fázích diferenciace. Důležitou roli hraje PrPC v nervové soustavě, kde se uplatňuje ve vývoji a zrání neuronů a při formování neuronálních obvodů. V neposlední řadě se PrPC zřejmě může podílet i na diferenciaci a proliferaci tkáňově specifických kmenových buněk, jako jsou neuronální, myogenní nebo hematopoietické prekurzory.
Keywords: proliferace buněk; prionové nemoci; Prions; lidé; Prion Diseases; priony; neurogeneze; Humans; Cell Proliferation; Cell Differentiation; buněčná diferenciace; embryonální kmenové buňky; Embryonic Stem Cells; Neurogenesis