Předpověď úspěšnosti a selhání endoskopické ventrikulocisternostomie III. komory - Krejčí, Tomáš; Mrůzek, Michael; Večeřa, Zdeněk; Krejčí, Ondřej; Chlachula, Martin; Lipina, Radim (Česká a slovenská neurologie a neurochirurgie, 2015)
Endoskopická ventrikulocisternostomie III. komory (ETV) je v současnosti považována za metodu první volby v léčbě obstrukčního hydrocefalu. Je indikována v případě obstrukce v komorovém systému distálně od akveduktu, některými autory pak i u jiných typů hydrocefalu. Úspěšnost této metody se pohybuje v průměru kolem 2/3 operovaných pacientů a je závislá na celé řadě faktorů. V našem sdělení se snažíme shrnout současné poznatky zabývající se předpovědí úspěšnosti ETV. Popisujeme faktory před-, peri- a pooperační a jejich vliv na úspěšnost ETV.
Keywords: hydrocefalus; Magnetic Resonance Imaging; Age Factors; Ventriculostomy; výsledek terapie; třetí mozková komora; peroperační komplikace; věkové faktory; lidé; magnetická rezonanční tomografie; pooperační komplikace; Treatment Outcome; Treatment Failure; Risk Factors; Hydrocephalus; Postoperative Complications; neuroendoskopie; neúspěšná terapie; Neuroendoscopy; rizikové faktory; Third Ventricle; ventrikulostomie; Intraoperative Complications; Humans