Doporučený postup diagnostiky a léčby tuberkulózy a latentní tuberkulózní infekce u pacientů před a po transplantaci solidních orgánů či hematopoetických kmenových buněk - Koziar Vašáková, Martina; Polcová, V; Valentová-Bartáková, Lucie; Kopecká, Emília (Studia pneumologica et phtiseologica, 2015)
Latentní tuberkulózní infekce (LTBI) představuje v populacích s nízkou prevalencí tuberkulózy (TB) skrytou hrozbu, a to hlavně pro jedince se sekundární poruchou imunity v rámci HIV infekce a rozvoje AIDS a dále jedince, kteří podstupují léčbu, která oslabuje imunitní odpověď proti mykobakteriím. V praxi se to týká hlavně pacientů s tzv. biologickou léčbou řady nemocí revmatologických, gastroneterologických, kožních, ale nyní již i neurologických a pneumologických a pacientů, kteří jsou příjemci hematopoetických kmenových buněk nebo solidních orgánů. Tito pacienti by měli být na přítomnost LTBI vyšetřeni a LTBI by měla být u nich léčena. U transplantovaných je navíc i problematická léčba samotné TB, pokud vznikne. Doporučení pro diagnostiku a léčbu pacientů s LTBI a s LTBI před biologickou léčbou lze najít nyní ve fázi připomínkového řízení na stránkách www.pneumologie.cz. Níže se v podrobnosti zabýváme doporučeními pro pacienty před transplantací.
Keywords: Rifampin; chemoprofylaxe; nemoci jater; HIV séropozitivita; syndromy imunologické nedostatečnosti; rifampin; Chemoprevention; anamnéza; lidé; Hematopoietic Stem Cell Transplantation; transplantace hematopoetických kmenových buněk; Tuberculin Test; multirezistentní tuberkulóza; Fluoroquinolones; fluorochinolony; hormony kůry nadledvin; Radiography, Thoracic; Adrenal Cortex Hormones; Rifabutin; Risk Factors; Tuberculosis; rifabutin; Liver Diseases; směrnice pro lékařskou praxi jako téma; tuberkulinový test; latentní tuberkulóza; Immunologic Deficiency Syndromes; Tuberculosis, Multidrug-Resistant; Practice Guidelines as Topic; isoniazid; tuberkulóza; Isoniazid; rizikové faktory; Latent Tuberculosis; Medical History Taking; rentgendiagnostika hrudníku; Organ Transplantation; HIV Seropositivity; transplantace orgánů; Humans