Vliv LPG-endermoterapie na kožní změny vzniklé během dlouhodobé léčby glatiramer acetátem - Földesová, Jana; Drvota, Vladimír; Meluzínová, Eva (Dermatologie pro praxi, 2015)
Roztroušená skleróza (RS) je chronické autoimunitní onemocnění, které postihuje centrální nervový systém (CNS). Včasné zahájení terapie může celý proces zpomalit. V článku se zabýváme lokálními nežádoucími účinky v místě vpichu při použití glatiramer acetátu (GA) – Copaxone ® a především ovlivněním lokální reakce prostřednictvím techniky LPG-endermoterapie. Jedná se unikátní technologii, která vznikla na základě osobních zkušeností zakladatele a tvůrce pana Louise Paula Guitaye (LPG). Endermoterapie je mechanická stimulace citlivé tkáně speciální lift hlavicí, při které dochází k aktivaci fibroblastů, stimulaci lymfatického i krevního systému a vede k novotvorbě kolagenu a elastinu.
Keywords: Multiple Sclerosis; atrofie; tuková tkáň; statistika jako téma; Panniculitis; panniculitis; podkožní tuk; výsledky a postupy - zhodnocení (zdravotní péče); Atrophy; lidé; Adipose Tissue; Subcutaneous Fat; Humans; LPG-endermoterapie; Peptides; Outcome and Process Assessment, Health Care; peptidy; Komplikace dlouhodobé terapie Glatiramer acetátem; Statistics as Topic; Injections, Subcutaneous; roztroušená skleróza; injekce subkutánní