Akutní lymfoblastická leukemie dospělých - Folber, František; Hrabovský, Štěpán; Doubek, Michael (Onkologie (Olomouc, Print), 2015)
Přehledový článek pojednává o akutní lymfoblastické leukemii dospělých. Zmiňuje úvodní příznaky, základní diagnostické metody, aktuální doporučené postupy léčby a prognózu. Samostatně jsou uvedeny některé zvláštní podtypy tohoto onemocnění a rovněž nové léky a léčebné přístupy dostupné v posledních letech nebo zkoumané v rámci klinických studií.
Keywords: konsolidační chemoterapie; Recurrence; udržovací chemoterapie; Neoplasm, Residual; Diagnostic Imaging; monoklonální protilátky; Induction Chemotherapy; klinický obraz nemoci; protinádorové látky; Bone Marrow Examination; mezinárodní klasifikace nemocí; Transplantation, Homologous; prognóza; statistika jako téma; Central Nervous System Diseases; transplantace hematopoetických kmenových buněk; Maintenance Chemotherapy; krevní obraz; nemoci mediastina; Flow Cytometry; recidiva; akutní lymfatická leukemie; Antineoplastic Agents; autologní transplantace; homologní transplantace; Blood Cell Count; průtoková cytometrie; lidé; Mediastinal Diseases; International Classification of Diseases; Humans; reziduální nádor; vyšetřování kostní dřeně; Transplantation, Autologous; nemoci centrálního nervového systému; Prognosis; Antibodies, Monoclonal; cytogenetické vyšetření; Precursor Cell Lymphoblastic Leukemia-Lymphoma; Consolidation Chemotherapy; diagnostické zobrazování; Statistics as Topic; Disease Attributes; Cytogenetic Analysis; Hematopoietic Stem Cell Transplantation; indukční chemoterapie