Klíšťata a rizika přenosu nákaz z matky na plod a dítě - Nejezchlebová, Helena; Bečárová, Kristína; Žákovská, Alena (Pediatrie pro praxi, 2015)
Cílem příspěvku je podat přehled informací o rizicích přenosu nákazy z těhotné nebo kojící matky na plod/dítě u vybraných onemocnění, jejichž jsou klíšťata vektorem: lymská borrelióza, lidská granulocytární anaplasmóza a klíšťová encefalitida. V případě lymské borreliózy transplacentární přenos nelze u člověka vyloučit, o přenosu mateřským mlékem není dostatek informací. U lidské granulocytární anaplasmózy rizika v těhotenství pravděpodobně jsou, ale není o nich dostatek informací, stejně tak o rizicích přenosu během kojení. O přenosu klíšťové encefalitidy prostřednictvím lidského mateřského mléka v literatuře nenacházíme důkazy, pouze je obecné povědomí o přenosu skrze mléko užitkových zvířat. Informace o riziku nákazy v těhotenství nejsou uváděna.
Keywords: lymeská nemoc; plod; anaplasmóza; Infant; Tick-Borne Diseases; přenos infekční nemoci; lidé; Fetus; těhotenství; nemoci přenášené klíšťaty; Disease Transmission, Infectious; kojenec; Breast Feeding; Lyme Disease; Encephalitis, Tick-Borne; Anaplasmosis; kojení; klíšťová encefalitida; Pregnancy; Nemoci přenášené klíšťaty a riziko jejich přenosu z matky na plod a dítě; Humans