Translation and cross-cultural adaptation of the Pregnancy Physical Activity Questionnaire (PPAQ) to the Brazilian population - Silva, F. T; Araujo Júnior, E; Santana, E. F. M; Lima, O. W. J; Cecchino, N. G; Da Silva Costa, F (Česká gynekologie, 2015)
Cíl: Zhodnotit celkovou aktivitu žen v těhotenství s nízkým rizikem, přeložit dotazník Pregnancy Physical Activity Questionnaire (PPAQ) a sledovat fyzickou aktivitu těhotnych žen pomocí tohoto dotazníku v brazilské populaci. Typ studie: Průřezová kvantitativní studie zahrnující 305 žen mezi 16 a 40 lety s nízkým rizikem těhotenství. Pracoviště: Ministerstvo veřejného zdraví, Státní univerzita v Ceará, Fortaleza, Brazílie. Metodika: Použili jsme upravenou verzi dotazníku PPAQ pro posouzení úrovně fyzické aktivity a energetického výdeje. Výsledky: Zjištěn byl vysoký počet nedostatečně aktivních těhotných žen. Nižší výdej energie byl pozorován zejména ve třetím trimestru u těhotných žen s nižší úrovní vzdělání a svobodných žen.
Keywords: první trimestr těhotenství; Surveys and Questionnaires; třetí trimestr těhotenství; sedavý životní styl; energetický metabolismus; Humans; Female; Activities of Daily Living; lidé; Brazílie; Pregnancy Trimester, First; Socioeconomic Factors; Cross-Sectional Studies; ženské pohlaví; cvičení; těhotenství; Brazil; Energy Metabolism; mladiství; průzkumy a dotazníky; Young Adult; socioekonomické faktory; Adolescent; Pregnancy Trimester, Second; mladý dospělý; Exercise; Pregnancy Trimester, Third; dospělí; Motor Activity; Pregnancy; Adult; Sedentary Behavior; průřezové studie; druhý trimestr těhotenství; činnosti denního života; pohybová aktivita